In 2023 vieren we immaterieel erfgoed.

Immaterieel wat? Immaterieel erfgoed! Dit zijn de gewoontes, kennis en praktijken van onze voorouders die wij willen doorgeven aan toekomstige generaties. Denk maar aan tradities, volksverhalen, ambachten, klederdrachten, gebruiken, de ommegang, en zo voort.

Om het immaterieel erfgoed in de bloemetjes te zetten, én meer bekendheid te geven, organiseert Werkplaats Immaterieel Erfgoed een brede communicatiecampagne. Dat doen ze door affiches te verspreiden in verschillende Vlaamse en Brusselse stations. Met een reeks van 4 affiches willen ze de treinreizigers laten zien hoe levendig immaterieel erfgoed is, en hoe goed dit voelt, smaakt, oogt en ruikt. Maar, natuurlijk neemt niet iedereen de trein… Daarom kunnen we jouw hulp gebruiken om het feestjaar een extra boost te geven!

Hang jij mee een poster aan je raam om een groter publiek te bereiken? Het leuke nieuws is, dat je de poster kan personaliseren met een foto van jouw (favoriete) erfgoedpraktijk! Denk maar aan het traditionele gerecht op de jaarmarkt, de reuzenstoet, het dialect of misschien wel een ambacht of techniek die jouw gemeente uniek maakt.

Weet je trouwens dat je op de erfgoedcel Rivier&Land beroep kan doen voor inhoudelijke ondersteuning bij het uitwerken van borgings- en ontsluitingsmethodes voor jouw immaterieel erfgoed? Zo kunnen we samen bekijken hoe we het immaterieel erfgoed niet alleen kunnen documenteren, maar ook de doorleving ervan mogelijk kunnen maken.

Dus, ben je bezig met immaterieel erfgoed en wil je dat graag aan iedereen tonen? Of draag je het immaterieel erfgoed in jouw gemeente een warm hart toe? Bestel dan gratis je gepersonaliseerde poster via deze website en hang vanaf 3 juni 2023 je eigen A3-poster op het raam van je huis, van je atelier, je buurthuis…

Wat moet je weten?

  • De campagne loopt van 3 juni tot 30 september.
  • Het aanvragen van een poster is gratis.
  • Foto-vereisten:
  1. Zoek een foto met een zo hoog mogelijke kwaliteit om een mooie poster te verzekeren
  2. Kies best voor een staand beeld
  3. Zet je erfgoedpraktijk, je erfgoedgemeenschap, jezelf als beoefenaar, … in de kijker, maar let erop dat er een kader over de foto komt.
  • Je kan één foto uploaden, en tot wel 20 posters bestellen als jullie gemeenschap graag verschillende keer dezelfde poster heeft.
  • Je kan de poster tot eind augustus bestellen.

Haast je dus richting de website en vraag zeker je poster aan! Samen vieren we immaterieel erfgoed!

Ben je voor jouw immaterieel erfgoedproject nog op zoek naar een financieel duwtje in de rug? Dan hebben we goed nieuws! Erfgoedcel Rivier&Land biedt via een projectsubsidie financiële ondersteuning voor cultureel erfgoedprojecten in Bornem, Duffel, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek. Je kan tot 2.000 euro subsidie aanvragen voor projecten die inzetten op het bewaren, borgen en/of ontsluiten van cultureel erfgoed.