Een geïntegreerd beheersplan opmaken? Dat doe je niet alleen! IGEMO richtte daarom een werkgroep op in het kader van de opmaak van het geïntegreerd beheersplan voor de Vallei Bruine Beek. Samen gingen we aan de slag om een belangrijke mijlpaal te halen: het toekomstige beheer bepalen voor dit waardevolle erfgoedlandschap in Bonheiden.

Meer weten over de opmaak van dit beheersplan?
Lees er alles over op onze projectpagina.

De Vallei van de Bruine Beek, een groene parel in de gemeente Bonheiden © IGEMO.

Wat vooraf ging: het verhaal van de Vallei Bruine Beek verteld

De laatste maanden sleutelden we druk aan het beheersplan voor de Vallei van de Bruine Beek. Eerst brachten we het verleden van het gebied in kaart, waardoor het bijzondere karakter van het landschap duidelijk werd. Vervolgens vulden we het historisch onderzoek naar het landschap en het bouwkundig erfgoed aan met het onderzoek naar de aanwezige natuur, uitgevoerd door de partners Regionaal Landschap Rivierenland en Bosgroep Antwerpse Gordel. De onderzoeksresultaten werden tot slot aangevuld met de input uit een interactieve infoavond. Tijdens deze infoavond deelden 64 eigenaars en inwoners van het valleigebied hun (dagelijkse) beleving van het gebied en hun mening over de toekomst. De gedegen inbreng van de aanwezigen maakten het uiteindelijk mogelijk om de elementen waar waarde aan gehecht wordt, verder onder de loep te nemen.

Meer weten over de interactieve infoavond?
Je leest er hier alles over.

In één richting naar de toekomst met de werkgroep

Gewapend met deze informatie kwam de werkgroep op 15 september 2022 terug samen. Samen met de betrokken schepen, de leden van de milieuraad en de GECORO, de gemeentediensten en de partners Regionaal Landschap Rivierenland en Bosgroep Antwerpse Gordel, stelden we de na te streven toekomst voor het valleigebied scherp. We legden accenten, schoven prioriteiten naar voren en benoemden aandachtspunten om tot een gedragen beheersvisie te komen voor het erfgoedlandschap. Na het constructieve overleg verrast het hoofddoel niet: de aanwezige erfgoed- en natuurwaarden in de Vallei Bruine Beek moeten behouden blijven en gekoesterd worden. Hoe we dat concreet gaan doen? Dat vormt het volgende boeiende hoofdstuk in het traject dat we de volgende maanden uitrollen. Blijf op de hoogte, want dit verhaal wordt vervolgd!

Gedetailleerde informatie over de opmaak van het geïntegreerd beheersplan voor de Vallei van de Bruine Beek is te vinden via de gemeentelijke website.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Bekijk dan zeker de FAQ! Staat jouw vraag er niet tussen? Contacteer gerust de projectmanager Erfgoed via orane.sermeus@igemo.be of 015 28 60 27.