Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week trekken we naar het wonderschone Willebroek. Wijk-werker Ronald is daar een bezige bij. Hij combineert er maar liefst 2 taken binnen het wijk-werken.

In het kader van wijk-werken Rivierenland onderhoudt Ronald tuinen in de gemeente Willebroek.
Ronald maakt deel uit van wijk-werken Rivierenland. Eén van zijn wijk-werktaken is het onderhouden van tuinen in de gemeente Willebroek.

Wie?

“Ik ben Ronald Gillade.”

Wat?

“Ik doe regelmatig tuinonderhoud bij mensen. Dat onderhoud bestaat grotendeels uit het maaien van gras en het trekken van onkruid. Kortom: ik laat tuinen er zo mooi en verzorgd mogelijk uitzien.

Iedere woensdag sta ik ook op de markt. Daar hou ik dan toezicht. Ik check of mensen zich aan de coronamaatregelen houden. De gemeente is van plan om me ook na de pandemie in te zetten, om de veiligheid op de markt te blijven garanderen.

Op zondagen vind je mij in het Tankmuseum van Brasschaat, waar ik als vrijwilliger bezoekers rondleid. Sindskort heb ik er ook een eigen tentoonstelling. Alleszins, een tentoonstelling, die ik zelf heb opgezet. “Marscompagnieën Congo 60-61” is daarvan de naam.”

Waarom?

“Ik hou van de afwisseling, die wijk-werken biedt. Daarom ben ik blij dat ik elke dag iets anders kan doen op mijn eigen tempo.

Stilstaan is voor mij achteruitgaan. Ik blijf graag bezig. Via wijk-werken Rivierenland onderhoud ik tuinen en sta ik elke woensdag op de markt. Daarnaast ben ik vrijwilliger in het Tankmuseum. Ik doe alle drie deze taken heel erg graag, omdat er veel sociaal contact bij komt kijken. Tijdens mijn uren wijk-werken in tuinonderhoud durf ik al eens een halfuurtje langer te blijven voor een stuk taart, een kop koffie en een babbeltje. *lacht*

Ik heb op anderhalf jaar tijd mijn eigen tentoonstelling opgezet, genaamd “Marscompagnieën Congo 60-61”. Ik toon hier hoe er 12 à 13 eenheden van België naar Congo zijn getrokken om er een oogje in het zeil te houden. Mijn vader zat in één van die eenheden, vandaar dat ik deze tentoonstelling belangrijk vind. Ik doe het grotendeels voor hem. Hij is dan ook apetrots op mij.

Ik ben zelf 15 jaar militair geweest en heb vervolgens ook 15 jaar in de chemie gewerkt. Ik ben trots dat ik kan zeggen dat ik eigenlijk altijd gewerkt heb.”

Wanneer?

“Ik doe iedere weekdag aan wijk-werken, behalve op vrijdag. Dat is namelijk mijn rustdag.”

Waar?

“Vooral in Willebroek, maar af en toe help ik ook een handje in Bornem.”

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit van het Europese project ENSURE.