Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

De zon scheen deze zomervakantie niet (vaak), maar dat verhinderde ons niet om wekelijks een wijk-werker in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Als afsluiter van de zomerreeks “wijk-werken op woensdag” blikken we terug op enkele van de straffe dames en heren, die we deze zomer hebben leren kennen.

Ronald, Wim, Jan en Sonja bouwen elke dag opnieuw aan het succes van wijk-werken binnen de regio Rivierenland.
Ronald, Wim, Jan en Sonja bouwen elke dag opnieuw aan het succes van wijk-werken binnen de regio Rivierenland.

Een terugblik in enkele sterke uitspraken

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij VDAB of ben je een leefloongerechtigde, maar voel je je niet klaar om een conventionele job uit te oefenen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een rol als wijk-werker.

Ook zo’n job kan enorm veel werkvreugde bieden, zo lees je in de getuigenis van Ronald.

“Ik hou van de afwisseling, die wijk-werken biedt. Ik ben blij dat ik elke dag iets anders kan doen op mijn eigen tempo.”
Wijk-werker Ronald

Wijk-werken zorgt ook voor een vernieuwde dorst om bij te leren en zichzelf te ontplooien. Bibliotheekmedewerker Wim vat het mooi samen:

“Bij het wegzetten van boeken opent er een nieuwe wereld voor mij. Ik kan hier reizen zoveel ik wil tussen verschillende genres. Ik leer ook enorm veel bij en kan min of meer op wereldreis gaan dankzij het rijke aanbod aan boeken over verschillende culturen, landen en talen. Kortom: wijk-werken is voor mij een beetje de wereld zien!”
Wijk-werker Wim

Ook aan voldoening is er allesbehalve gebrek binnen de wijk-werking van de regio Rivierenland. Wijk-werken faciliteert en verstevigt immers sociale contacten, dat weet ook Jan.

“Het geeft mij voldoening om op mijn eigen manier voor zoveel mensen te mogen zorgen.”
Wijk-werker Jan

Noem het gerust “a way of life”: een manier van leven, die energie geeft en onmisbaar wordt. Sonja snapt dat maar al te goed.

“Ik blijf wijk-werken tot aan mijn pensioen. Ik zou trouwens nu al met pensioen kunnen gaan, maar ik heb te graag mensen rondom me. Stilzitten is echt niks voor mij. Die korte babbeltjes tijdens het wijk-werken maken mij gelukkig.”
Wijk-werker Sonja

Dit zijn maar enkele quotes uit de interview van de afgelopen weken.
Klik hier voor een overzicht van alle bijdrages.

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit van het Europese project ENSURE.