Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing, het hele jaar door!

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week trekken we naar het centrum van Nijlen. Wijk-werkers Koen en Lucia krijgen daar het woord.

Koen en Lucia maken deel uit van wijk-werken Rivierenland. Ze zijn actief in Nijlen.
Wijk-werkers Koen en Lucia aan het werk in Nijlen.

Wijk-werken op woensdag: Koen (Nijlen).

Wie?

“Mijn naam is Koen Huygelberghs.”

Wat?

“Ik ben gemachtigd opzichter in het centrum van Nijlen. Concreet help ik kinderen, ouders, grootouders,… veilig van en naar school gaan. Dit doe ik bovendien op de drukste baan binnen de gemeente.

Da’s uiteraard geen gemakkelijke taak. Gelukkig kan ik beroep doen op mijn ervaringen uit de sportwereld. Als scheidsrechter was ik vroeger vaak te vinden op het voetbalveld. Tegenwoordig ben ik actief als signaalgever bij het wielrennen. Ik wil immers bezig zijn en blijven. Stilzitten is niets voor mij.

Mijn wijk-werkbemiddelaar Karine omschrijft me als kordaat en gedreven. Dat zie ik als een pluspunt binnen wijk-werken. Zo kan ik namelijk optimaal de schoolgaande jeugd onder controle houden.”

Waarom wijk-werken?

“Door mijn arbeidshandicap ben ik fysiek niet al te sterk. Wijk-werken lukt me echter wel. Dat mijn bijdrage erg geapprecieerd wordt door de betrokken scholen, doet me enorm veel deugd.
Ik beschouw mezelf haast als een ‘bekende Nijlenaar’ dankzij wijk-werken. Nagenoeg iedereen in de gemeente kent en herkent me immers!”

Waar?

“Het centrum van Nijlen.”

Wanneer?

“Iedere schooldag. Om precies te zijn ‘s ochtends tussen 8u00 en 8u45 en ‘s middags tussen 15u30 en 16u00.”

Wijk-werken op woensdag: Lucia (Nijlen).

Wie?

“Ik ben Lucia Van Suetendael.”

Wat?

“Als wijk-werker ben ik gemachtigd opzichter in de gemeente Nijlen. Ik doe dat vlakbij de gemeenteschool voor kleuters en lagere scholieren. Ik wijk-werk bovendien in de straat, waarin ik woon. Echt handig!

Onze straat is recent een eenrichtingsstraat geworden. Toch zijn er bestuurders, die hiermee geen rekening houden en nog steeds in de verkeerde richting rijden. Daardoor brengen ze de veiligheid van de schoolgaande kinderen in het gedrang. Er wordt ook vaak te snel gereden. Dat vind ik jammer: voor mij zijn dat bestuurders, die alleen aan zichzelf denken.

Gelukkig kan ik rekenen op de hulp van de politie. Zij staan wat verderop in de straat, naast de kerk. Die aanwezigheid apprecieer ik enorm. Het geeft me een gevoel van gemoedsrust en vertrouwen.”

Waarom wijk-werken?

“Ik vind het fantastisch om te zien hoe kinderen traag maar zeker leren ‘goeiemorgen’ zeggen, telkens ze mij tegenkomen. Dat komt volgens mij omdat ik hen ook altijd enthousiast een ‘goeiemorgen’ toewens.” *lacht*

Waar?

“In het centrum van Nijlen.”

Wanneer?

“Tijdens de ochtendspits. Da’s dus tussen 08u00 en 08u45. Het valt me altijd op hoe druk het in Nijlen is op dat moment, terwijl de straten rond 09u00 opnieuw zo goed als leeg zijn. Echt gek!”

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.