Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week gaan we voor een speciale bijdrage. We maken immers kennis met Piroska. Zij is geen wijk-werker, maar wel een wijk-werkbemiddelaar. Wat dat precies inhoudt, ontdek je hieronder.

Piroska is bemiddelaar binnen wijk-werken Rivierenland.
Piroska is bemiddelaar binnen wijk-werken Rivierenland.

Wie?

“Mijn naam is Piroska Vereeck. Ik ben 23 jaar.”

Wat?

“Ik ben wijk-werkbemiddelaar bij de VDAB in de regio Sint-Katelijne-Waver en Duffel.
Mijn job omvat het ontvangen van wijk-werkers, die worden doorgestuurd door het OCMW of door de VDAB zelf. Deze mensen begeleid ik vervolgens in hun traject, dat maximum één jaar duurt.

Wijk-werkers kunnen bij mij terecht voor praktische zaken, zoals het ophalen of inleveren van hun prestatieformulieren. Daarnaast kunnen ze altijd naar mij komen om te ventileren wanneer ze het moeilijk hebben in hun job of in hun privéleven. Als ze problemen ervaren, ga ik steeds op zoek naar een oplossing. Samen mét hun natuurlijk!

Wanneer een potentiële wijk-werker ons benadert voor een job, zoeken we samen met hem/haar de perfecte match qua gebruiker. Dat kan in een school zijn, dat kan voor de gemeente zelf zijn, … Het kan echter even goed voor particulieren zijn. Tuinonderhoud is bijvoorbeeld een taak, die binnen wijk-werken veel wordt uitgevoerd bij particulieren. Op scholen zijn het vooral taken zoals gemachtigd opzichter en/of toezicht houden op de speelplaats.

Als de wijk-werker vervolgens een match met een gebruiker gevonden heeft, kan hij/zij al een aantal uren aan de slag gaan. Het is dan de bedoeling dat ze deze prestaties opbouwen tot 60 uur/maand. Dat is het maximum aantal uren wijk-werken, dat je maandelijks mag presteren.”

Waarom wijk-werken?

“Tijdens mijn stage bij de VDAB in Lier werd ik aangetrokken tot wijk-werken. Ik zat steeds bij de wijk-werkbemiddelaars, omdat ik het geweldig vond wat ze doen. Als ik de taken van een wijk-werkbemiddelaar zelf al eens mocht doen als stagiaire, gaf het mij alleen maar meer energie. De prestatieformulieren nakijken, weten hoe je de wijk-werkers kan verder helpen, … Ik vond het echt fantastisch. Na afloop van mijn stage gaf mijn mentor van de VDAB mij de kans om te gaan solliciteren voor een job als wijk-werkbemiddelaar. Zo heb ik dan uiteindelijk ook de job gekregen!”

Wanneer?

“Elke week van maandag t.e.m. vrijdag.”

Waar?

“Ik ondersteun wijk-werken in de regio Sint-Katelijne-Waver en Duffel. Op donderdagen kan je mij ook vinden in Mechelen.”

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit van het Europese project ENSURE.