Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week strijken we neer in het prachtige Putte. Wijk-werker Sonja zet zich daar van ‘s morgens tot ‘s avonds in voor de schoolgaande jeugd.

Sonja uit Putte doet aan wijk-werken. Ze houdt toezicht in scholen en is ook gemachtigd opzichter rond diezelfde scholen.
Sonja uit Putte doet vol passie aan wijk-werken. Ze houdt toezicht in scholen en is ook gemachtigd opzichter rond diezelfde scholen.

Wie?

“Ik heet Sonja Hendrickx.”

Wat?

“Ik doe het middagtoezicht op de lagere school en af en toe op de kleuterschool. ‘s Ochtends en ’s avonds sta ik als gemachtigd opzichter ook in de buurt van die scholen. Daarnaast ondersteun ik een aantal dagen per week de naschoolse kinderopvang. Daar ben ik verantwoordelijk voor het geven van een stuk fruit en een drankje aan de kindjes. Deze taken voer ik in totaal al 20 jaar uit.”

Waarom wijk-werken?

“Het leukste aspect van mijn job als wijk-werker vind ik het contact met de mensen. Overal waar ik sta, kan ik wel een babbeltje slaan. Let op: tijdens mijn uren als gemachtigd opzichter ben ik wel voor de volle 100% geconcentreerd op de veiligheid van de kindjes. Die babbeltjes hou ik voor na mijn shift. *lacht*

Ik vind het enorm fijn wanneer kindjes, ouders of leerkrachten hun dankbaarheid tonen d.m.v. cadeautjes, kaartjes, tekeningen, … Dit geeft mij het gevoel dat ik geapprecieerd word. Het is al vaak gebeurd dat kinderen mij buiten de schooluren herkennen op straat. Ik hoor dan vanuit de verte: “Kijk mama, de straatjuffrouw!” Dat maakt mij gelukkig, omdat ik dan weet dat de kinderen mij opmerken.

Ik blijf wijk-werken tot aan mijn pensioen. Ik zou trouwens nu al met pensioen kunnen gaan, maar ik heb te graag mensen rondom me. Stilzitten is echt niks voor mij. Die korte babbeltjes maken mij gelukkig.

Bij deze wil ik graag mijn bemiddelaar Fabi een dikke pluim geven voor alles wat ze voor mij, maar ook voor alle andere wijk-werkers, al gedaan heeft.”

Wanneer?

“Elke schooldag, behalve op woensdag.”

Waar?

“Beerzel. Dat is een deelgemeente van Putte.”

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit van het Europese project ENSURE.