Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week trekken we naar het mooie Mechelen. Wijk-werker Wim zet zich daar voluit in voor de werking van de stedelijke bibliotheek.

Wijk-werker Wim zet zich voluit in voor de werking van de stedelijke bibliotheek in Mechelen.

Wie?

“Mijn naam is Wim Nys. Aangenaam!”

Wat?

“Tijdens het wijk-werken hou ik me bezig met het opruimen en onderhouden van de bibliotheek. Het afgelopen anderhalf jaar, tijdens de coronamaatregelen dus, moest ik vooral oppervlaktes ontsmetten en zorgen dat alles er netjes bijlag. Ondertussen zijn er al wat taken bijgekomen, zoals het ordelijk terugplaatsen van boeken. Wanneer mensen een boek niet vinden, help ik hen graag het juiste boek zoeken. Ondertussen weet ik dan ook al goed waar alles staat. ”

Waarom?

“Ik vind het erg interessant om te zien hoeveel verschillende genres en boeken er beschikbaar zijn in deze bibliotheek. Wat mij ook aanspreekt, is de mooie omgeving. De architectuur van de bib is immers ronduit prachtig. Deze bib doet niet voor niets mee aan een wedstrijd rond architectuur. We zitten op dit moment bij de 5 finalisten. Hopelijk winnen we!

Bij het wegzetten van boeken opent er een nieuwe wereld voor mij. Ik kan hier reizen zoveel ik wil tussen verschillende genres. Ik leer ook enorm veel bij en kan min of meer op wereldreis gaan dankzij het rijke aanbod aan boeken over verschillende culturen, landen en talen. Kortom: wijk-werken is voor mij een beetje de wereld zien!

Als ik volgend jaar met pensioen ga, kom ik vast en zeker terug als vrijwilliger. De bib is dankzij wijk-werken echt mijn tweede thuis geworden.”

Wanneer?

“Elke dag van de week in de namiddag, maar niet op zondag.”

Waar?

“De bibliotheek van Mechelen, gelegen in het Predikheren.”

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit het van Europese project ENSURE.