Met de intrede van de zomer kijken we door een aangepaste bril naar de geplande activiteiten in onze gemeente. Om alle activiteiten veilig te laten verlopen, kunnen gemeenten een beroep doen op wijk-werken voor toezicht, logistieke steun of kinderopvang.

Door een beroep te doen op wijk-werken, stimuleer je niet enkel de opstap naar werk, maar waarborg je de veiligheid van evenementen op een inclusieve manier.

Wijk-werkers kunnen ingezet worden tijdens zomeractiviteiten om veiligheidsmaatregelen te waarborgen.

Handreiking Vlaamse overheid

De versoepelde maatregelen maken winkelen, sportkampen, kleine culturele evenementen en straatfeesten weer mogelijk. Een verademing voor veel inwoners, maar het gevaar voor een nieuwe Corona-pandemie is nog niet helemaal geweken.

In de handreiking van de Vlaamse overheid worden gemeentebesturen geprezen voor hun creatieve oplossingen om de economie en samenleving weer veilig op te starten. Regelmatig wordt in deze handreiking verwezen naar de inzet van gemeenschapswachten en vrijwilligers om ondersteuning te bieden op vlak van toezicht, logistieke steun bij evenementen, etc. Niet elke gemeente kan echter rekenen op een georganiseerde gemeenschapswacht.

Wijk-werkers ondersteunen zomeractiviteiten

Als gemeentebestuur van regio Rivierenland kan je een beroep doen op wijk-werken. De toegestane activiteitenlijst biedt de mogelijkheid om heel wat (extra) handen in te zetten en de veiligheid van zomeractiviteiten te waarborgen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Voor- en na-opvang bij zomerkampen (ontvangen van kinderen, voorzien van naambandjes, kinderen naar de juiste bubbel begeleiden, …)
  • Toezicht en ondersteuning bij zomerscholen
  • Toezicht op markten, buurtfeesten of kleinschalige evenementen
  • Het reinigen en ontsmetten van gebruikte lokalen

Ook inwoners, vzw’s en andere niet-commerciële organisaties kunnen, als privégebruiker, een beroep doen op wijk-werken. Door gebruik te maken van wijk-werken stimuleer je niet enkel de opstap naar werk, maar waarborg je de veiligheid van evenementen op een inclusieve manier.

Interesse? Neem dan contact op met Mara Piessens, coördinator wijk-werken via mara.piessens@igemo.be of +32 15 28 60 22. Of surf naar www.igemo.be/wijk-werken.

Wat is wijk-werken?

Via wijk-werken kunnen werkzoekenden gedurende een jaar werken aan hun vaardigheden. Zo stromen ze door naar een job die bij hen past, onder begeleiding van VDAB. Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB.

Privépersonen, gemeenten, OCMW’s, onderwijsinstellingen, vzw’s of niet-commerciële verenigingen en land- en tuinbouwbedrijven kunnen beroep doen op de diensten van wijk-werken. De wijk-werkers worden betaald via cheques, gelijkaardig aan dienstencheques. Eén cheque kost €7,45 en wordt ingezet per begonnen uur.

Meer info op www.igemo.be/wijk-werken.