Erfgoedcafé 29 november 2022

Erfgoedcel Rivier&Land wil het brede publiek informeren, betrekken én enthousiasmeren over cultureel erfgoed. Elk erfgoedcafé is het ontmoetingsmoment voor de lokale erfgoedgemeenschap waarbij we zowel professionele spelers als vrijwilligers en geïnteresseerden samenbrengen. De thema’s zijn afgestemd op de noden van het veld en de projecten waar de erfgoedcel rond werkt.

Lezing: aantrekken en behouden van vrijwilligers

Een aantrekkelijk vrijwilligerswerk: over de structuur én cultuur van je werking

Door Marianne Cap, freelancer bij VrijwilligerswerkWerkt

De perceptie leeft dat mensen moeilijk te motiveren zijn tot vrijwilligerswerk, laat staan hen te motiveren tot een vast engagement. De waarheid ligt eerder in de realiteit dat er anno 2022 een enorm vrijetijdsaanbod is, en het vrijwilligerswerk is daar een onderdeel van.

Vrijwilligers gaan permanent op zoek naar de plaats waar het leuk is én waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen om een bijdrage te leveren. Organisaties die vrijwilligers willen aantrekken moeten dan ook meer dan ooit nadenken over de wijze waarop zij vrijwilligerswerk in hun organisatie vorm willen geven.  Mensen willen zich zeker nog engageren, alleen is de manier waarop zij hun engagement willen aangaan de laatste decennia sterk gewijzigd. Vrijwilligers zijn niet langer mensen die we éénmaal binnenhalen en voor jaren behouden. Eens ze er zijn moet je er mee aan de slag om hen te laten genieten van je werking.

Wat betekent dit naar organisatoren van het vrijwilligerswerk toe? Waar ligt de sleutel tot succes bij het zoeken naar en vinden van nieuwe vrijwilligers? Op welke manier komt mijn organisatie naar buiten, op welke manier trekken we bewust vrijwilligers aan? Wat zijn handvaten die we in de dagdagelijkse realiteit kunnen gebruiken om te zorgen dat we de intrinsieke motivatie van vrijwilligers stimuleren én dat ze zich goed en gewaardeerd voelen binnen onze werking?

Doorheen deze lezing nemen we je mee in wat hedendaagse, aankomende vrijwilligers boeit, wat hen aantrekt. Deze analyse leggen we naast de analyse over de aantrekkelijkheid van jouw eigen werking. Hoe kan je een aantrekkelijke organisatie zijn voor gedreven mensen? En hoe krijg  je mensen over de streep om voor jouw organisatie te kiezen?

Kortom, hoe kan jouw organisatie er een zijn waar een vrijwilliger graag wil terechtkomen én graag wil terugkomen.

Wanneer: 29 november om 19u30

Waar: Fort Liezele, Fortbaan 2, Puurs-Sint-Amands

Deze avond is een samenwerking met de gemeente Puurs-Sint-Amands, werkgroep Erfgoed en vzw Fort Liezele.

Programma

19u30: Welkom met voorstelling Erfgoedcel Rivier&Land

19u45: Lezing door Marianne Cap, freelancer bij VrijwilligerswerkWerkt

20u45: Napraten met een drankje en een hapje

21u30: Einde

Deelnemen

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.
Schrijf je in via deze link of bel naar Linsy Raaffels via +32 15 79 82 12.

Contact

Linsy Raaffels
Erfgoedcoördinator
erfgoed@igemo.be
+32 15 79 82 12
+32 473 19 29 89

Gerelateerde pagina’s