Erfgoedcafés 2024: digitalisering

De erfgoedcafés van Erfgoedcel Rivier&Land zijn terug! Jaarlijks brengen we tijdens een reeks van erfgoedcafés de lokale erfgoedgemeenschap samen rond één actueel thema binnen de erfgoedwerking en de bijhorende uitdagingen. Aan de hand van lezingen, workshops en plaatsbezoeken worden concrete tips en handvaten aangeleverd waarmee erfgoedactoren nadien zelf aan de slag kunnen.

De erfgoedcafés staan open voor iedereen – erfgoedliefhebbers, nieuwsgierigen en professionals – om samen te komen, te leren en te delen. Dit alles uiteraard met een drankje en een hapje op een unieke erfgoedlocatie: allemaal ingrediënten voor een geslaagde avond!

Dit jaar draaien de erfgoedcafés helemaal om digitalisering en alles wat hierbij komt kijken. Steeds meer verenigingen kiezen er namelijk voor om hun collecties te digitaliseren en zo in te zetten op duurzamer behoud en bredere ontsluiting van de collectie, maar ook op vlak van publiekswerking nemen de digitale mogelijkheden toe. Die digitale transformatie brengt echter tal van vragen en uitdagingen met zich mee. Elk café richt zich op één specifieke stap van het digitaliseringsproces, van voorbereiding, over eigenlijke digitalisatie tot (digitale) ontsluiting voor het publiek. Tussendoor plannen we ook een leerrijk plaatsbezoek aan een erfgoedinstelling met een inspirerende digitale werking. Aan het einde van de reeks heb je zo het volledige proces stapsgewijs doorlopen en kan je hiermee zelf aan de slag. Hopelijk tot op een van onze cafés!

Programma

De reeks zal gedurende 2024 rondreizen doorheen regio Rivierenland en met elke nieuwe locaties een ander aspect van digitalisering aansnijden. Je kan voor de hele reeks inschrijven om het digitaliseringsproces van A tot Z tijdens de reeks te doorlopen en de tips zo stapsgewijs implementeren in je werking. Sta je voor specifieke uitdagingen? Dan kan je ook enkel de cafés volgen die hierbij aansluiten. Neem je  graag je laptop mee tijdens de erfgoedcafés om notities te nemen, zaken te tonen of onmiddellijk te implementeren? Doe gerust, maar dit is geen vereiste. Ook zonder laptop kan je prima deelnemen. Breng dus ook gerust je concrete vragen mee op papier: onze experts zijn er op elk café voor jou!

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het jaarprogramma en de bijhorende planning. De inschrijvingen voor de eerste sessie staan al open. Onder voorbehoud vind je hieronder ook het verdere voorlopige programma. Van zodra er meer informatie beschikbaar is, wordt deze pagina verder aangevuld. Houd deze pagina dus zeker goed in het oog.

Erfgoedcafé 8 mei 2024: duurzaam digitaal werken

Binnen je organisatie maak je digitale documenten aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je samen overzicht houdt van wat er aanwezig is (bijvoorbeeld afspraken rond bestandsnamen, gemeenschappelijke mappenstructuur,…)? En hoe zorg je ervoor dat je documenten zo opslaat dat je beter gewapend bent tegen verandering van programma’s, falen van harde schijven en andere ontwikkelingen? Hoe deel je informatie op een correcte manier?

Tijdens ons eerste erfgoedcafé staan we stil bij duurzaam digitaal werken, een onmisbare stap in de voorbereidingen om een digitaliseringsproces te doen slagen. Christopher De Keyser van de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie) geeft een vorming met de beste tips en tricks, waarna hiermee zelf aan de slag kan worden gegaan tijdens een oefening. Nadien voorzien we ook nog ruimte om eigen ervaringen, voorbeelden of uitdagingen te delen met elkaar. Afsluiten doen we tenslotte met een drankje en een hapje!

Wie: Christopher De Keyser, VVBAD

Wanneer: 8 mei 2024 van 18u tot 21u (verwelkoming met hapje om de honger te stillen)

Waar: Abdij van Bornem – Kloosterstraat 71, 2880 Bornem.

Programma

18u: Verwelkoming door Erfgoedcel Rivier&Land
18u15: Opleiding door VVBAD
19u45: Oefening, uitwisseling van ervaringen, voorbeelden en uitdagingen
20u15: Napraten met een drankje en een hapje
21u00: Einde

Deelnemen is gratis, maar inschrijven via onze partner VVBAD is verplicht en kan met deze link. Inschrijven kan tot en met zondag 5 mei 2024 of tot het maximum van 20 deelnemers is bereikt.

Erfgoedcafé midden juni: digitaliseren van de collectie

Wie aan het duurzaam digitaliseren van een collectie denkt, denkt vaak aan foto’s, objecten en papieren documenten. De technologische vooruitgang gaat echter zo snel, dat ook tal van oude dragers hiervoor al in aanmerking komen. Denk hierbij aan floppy disks en cassettes, maar ook aan CD’s en DVD’s. Nog niet zo lang geleden golden zij als de standaard voor dataopslag, maar ondertussen zijn ook zij al achterhaald. Soms zijn deze dragers zelfs niet meer raadpleegbaar. Niet omdat ze niet meer werken, wel omdat de huidige systemen ze niet meer kunnen lezen.

Tijdens het tweede erfgoedcafé gaan we dieper in op het digitaliseren van verouderde dragers. Op een interactieve manier leer je deze dragers niet alleen herkennen, maar ook hoe je duurzame digitale kopieën kan maken van hun inhoud. Afsluiten doen we uiteraard opnieuw met een drankje en een hapje!

Wanneer: midden juni, 19u-21u30

Waar: Domein Roosendael, Rozendaal 5, 2860 Sint-Katelijne-Waver

Programma: wordt binnenkort bekend gemaakt

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan je binnenkort doen. Inschrijven kan tot het maximum van 30 deelnemers is bereikt.

Erfgoedcafé midden september: digitaal beheren van de collectie

Eenmaal de collectie gedigitaliseerd is, stopt het werk uiteraard niet. Ook voor het verdere beheer van je (digitale) collectie, kan je beroep doen op tal van digitale toepassingen. Deze stellen je in staat om op een overzichtelijke manier bij te houden waaruit de collectie bestaat en waar de verschillende collectiestukken zich bevinden. Zowel naar het correct beheer van de collectie als naar de ontsluiting voor het brede publiek toe, is dit belangrijk.

Tijdens het derde café uit deze reeks staan we stil bij een aantal praktijken en toepassingen voor het digitaal beheren van een collectie. Welke mogelijkheden zijn er en hoe gebruik je ze het best? Afsluiten doen we naar goede traditie met een hapje en een drankje.

Wanneer: midden september, 19u-21u30

Waar: Duffel, nog te bepalen

Programma: wordt binnenkort bekend gemaakt

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan je binnenkort doen. Inschrijven kan tot het maximum van 30 deelnemers is bereikt.

Plaatsbezoek midden oktober

Niets zo inspirerend als praktijkvoorbeelden. Halverwege de caféreeks plannen we een leerrijk plaatsbezoek aan twee erfgoedinstellingen met een inspirerende digitale werking in een nog te bepalen stad. Daarnaast krijg je ook een unieke blik achter de schermen van deze instellingen, en dit allemaal in een zeer ontspannen sfeer.

Wanneer: midden oktober

Waar: Nog te bepalen

Programma: wordt binnenkort bekend gemaakt

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan je binnenkort doen. Inschrijven kan tot het maximum van 30 deelnemers is bereikt.

Erfgoedcafé midden november: digitaal ontsluiten van de collectie

De digitale wereld zorgt voor tal van nieuwe mogelijkheden op het vlak van ontsluiting van een collectie voor het brede publiek. Van een moderne website, over een app tot zelfs AR (augmented reality) of VR (virtual reality), de mogelijkheden zijn immens. Uiteraard gaan deze mogelijkheden ook gepaard met aandachtspunten. Zo mag niet alles wat zich in een fysieke collectie bevindt, zomaar online geplaatst worden. Omgekeerd is datgene wat online te vinden is, ook gebonden aan bepaalde wetten en regels.

Het vierde en laatste café in deze reeks focust op de mogelijkheden die digitale technologieën kunnen bieden op het vlak van ontsluiting van (erfgoed)collecties voor het brede publiek en de aandachtspunten die hiermee gepaard gaan. Met een hapje en drankje na afloop sluiten we deze erfgoedcaféreeks mooi af.

Wanneer: midden november, 19u-21u30

Waar: Willebroek, nog te bepalen

Programma: wordt binnenkort bekend gemaakt

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan je binnenkort doen. Inschrijven kan tot het maximum van 30 deelnemers is bereikt.

Contact

Sander Somers
Medewerker erfgoed
erfgoed@igemo.be
+32 15 28 60 22

Gerelateerde pagina’s

Erfgoedcafé digitalisering