Erfgoedcafés 2024: digitalisering
De erfgoedcafés van Erfgoedcel Rivier&Land zijn terug! Jaarlijks brengen we tijdens een reeks van erfgoedcafés de lokale erfgoedgemeenschap samen rond één actueel thema binnen de erfgoedwerking en de bijhorende uitdagingen. Aan de hand van lezingen, workshops en plaatsbezoeken worden concrete tips en handvaten aangeleverd waarmee erfgoedactoren nadien zelf aan de slag kunnen.
De erfgoedcafés staan open voor iedereen – erfgoedliefhebbers, nieuwsgierigen en professionals – om samen te komen, te leren en te delen. Dit alles uiteraard met een drankje en een hapje op een unieke erfgoedlocatie: allemaal ingrediënten voor een geslaagde avond!
Dit jaar draaien de erfgoedcafés helemaal om digitalisering en alles wat hierbij komt kijken. Steeds meer verenigingen kiezen er namelijk voor om hun collecties te digitaliseren en zo in te zetten op duurzamer behoud en bredere ontsluiting van de collectie, maar ook op vlak van publiekswerking nemen de digitale mogelijkheden toe. Die digitale transformatie brengt echter tal van vragen en uitdagingen met zich mee. Elk café richt zich op één specifieke stap van het digitaliseringsproces, van voorbereiding, over eigenlijke digitalisatie tot (digitale) ontsluiting voor het publiek. Tussendoor plannen we ook een leerrijk plaatsbezoek aan een erfgoedinstelling met een inspirerende digitale werking. Aan het einde van de reeks heb je zo het volledige proces stapsgewijs doorlopen en kan je hiermee zelf aan de slag. Hopelijk tot op een van onze cafés!
Programma
De reeks zal gedurende 2024 rondreizen doorheen regio Rivierenland en met elke nieuwe locaties een ander aspect van digitalisering aansnijden. Je kan voor de hele reeks inschrijven om het digitaliseringsproces van A tot Z tijdens de reeks te doorlopen en de tips zo stapsgewijs implementeren in je werking. Sta je voor specifieke uitdagingen? Dan kan je ook enkel de cafés volgen die hierbij aansluiten. Neem je graag je laptop mee tijdens de erfgoedcafés om notities te nemen, zaken te tonen of onmiddellijk te implementeren? Doe gerust, maar dit is geen vereiste. Ook zonder laptop kan je prima deelnemen. Breng dus ook gerust je concrete vragen mee op papier: onze experts zijn er op elk café voor jou!
Erfgoedcafé 30 november: uitstap
Niets zo inspirerend als praktijkvoorbeelden. Als afsluiter van de caféreeks plannen we een leerrijk plaatsbezoek aan het Speelgoedmuseum in Mechelen. We krijgen een unieke blik achter de schermen van deze instelling en hun digitale werking. Daarna zal ook de Heemkring van Mortsel tijdens een korte keynote hun ervaringen met het digitaliseren van collectiestukken met ons delen. Dit alles zoals steeds in een zeer ontspannen sfeer en met een lekkere afsluiter.
Wanneer: 30 november, 13u-16u
Waar: Speelgoedmuseum Mechelen – Koning Albertplein 2b, 2800 Mechelen
Programma:
- 13u00: Blik achter de schermen van het Speelgoedmuseum
- 14u30: Keynote door de Heemkring van Mortsel
- 15u00: Bezoek aan het Speelgoedmuseum
- 16u00: Afsluiter met een drankje en een hapje
Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan je hier doen. Inschrijven kan tot het maximum van 20 deelnemers is bereikt.
Herbeleef
Erfgoedcafé 8 mei 2024: duurzaam digitaal werken
Binnen je organisatie maak je digitale documenten aan. Maar hoe zorg je ervoor dat je samen overzicht houdt van wat er aanwezig is (bijvoorbeeld afspraken rond bestandsnamen, gemeenschappelijke mappenstructuur,…)? En hoe zorg je ervoor dat je documenten zo opslaat dat je beter gewapend bent tegen verandering van programma’s, falen van harde schijven en andere ontwikkelingen? Hoe deel je informatie op een correcte manier?
Tijdens ons eerste erfgoedcafé stonden we stil bij duurzaam digitaal werken, een onmisbare stap in de voorbereidingen om een digitaliseringsproces te doen slagen. Christopher De Keyser van de VVBAD (Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie) gaf een vorming met de beste tips en tricks, waarna hiermee zelf aan de slag kon worden gegaan tijdens een oefening. Nadien voorzagen we ook nog ruimte om eigen ervaringen, voorbeelden of uitdagingen te delen met elkaar. Afsluiten deden we tenslotte met een drankje en een hapje!
De presentatie van Christopher De Keyser kan je hier herbekijken.
Erfgoedcafé 10 juni 2024: digitaliseren van de collectie
Wie aan het duurzaam digitaliseren van een collectie denkt, denkt vaak aan foto’s, objecten en papieren documenten. De technologische vooruitgang gaat echter zo snel, dat ook tal van oude dragers hiervoor al in aanmerking komen. Denk hierbij aan floppy disks en cassettes, maar ook aan CD’s en DVD’s. Nog niet zo lang geleden golden zij als de standaard voor dataopslag, maar ondertussen zijn ook zij al achterhaald. Soms zijn deze dragers zelfs niet meer raadpleegbaar. Niet omdat ze niet meer werken, wel omdat de huidige systemen ze niet meer kunnen lezen.
Tijdens het tweede erfgoedcafé gingen we effectief aan de slag met het digitaliseren van een collectie. Hierbij kwamen verschillende objecttypes aan bod, van oude foto’s, over papieren documenten tot verouderde (digitale) dragers. Op een interactieve manier leerde je deze dragers herkennen, maar ook hoe je ze op een duurzame manier digitaliseerde. Afsluiten deden we uiteraard opnieuw met een drankje en een hapje!
De presentatie van Rony Vissers kan je hier herbekijken.
Erfgoedcafé 30 september: workshop digitaliseren
Tijdens de voorbije erfgoedcafés leerden we duurzaam digitaal werken, stonden we stil bij de voorbereidingen op een digitalisatietraject en kregen we handige tips & tricks om kwalitatief te digitaliseren. Hoog tijd dus om al deze theorie om te zetten in de praktijk!
Bij dit derde café staken we zelf de handen uit de mouwen. Onder begeleiding en met professionele materialen, kreeg je de mogelijkheid om zelf je erfgoedobjecten te fotograferen en archiefstukken in te scannen. Achteraf bespraken we in groep de resultaten. Afsluiten deden we naar goede traditie uiteraard met een hapje en een drankje.
De presentatie van Sander Somers kan je hier herbekijken.
Erfgoedcafé 23 oktober: digitaal ontsluiten van de collectie
De digitale wereld zorgt voor tal van nieuwe mogelijkheden op het vlak van ontsluiting van een collectie voor het brede publiek. Van een moderne website, over een app tot zelfs AR (augmented reality) of VR (virtual reality), de mogelijkheden zijn immens. Uiteraard gaan deze mogelijkheden ook gepaard met aandachtspunten. Zo mag niet alles wat zich in een fysieke collectie bevindt, zomaar online geplaatst worden. Omgekeerd is datgene wat online te vinden is, ook gebonden aan bepaalde wetten en regels.
Het vierde en laatste café in deze reeks focuste op de mogelijkheden die digitale technologieën kunnen bieden op het vlak van ontsluiting van (erfgoed)collecties voor het brede publiek en de aandachtspunten die hiermee gepaard gaan. Met een hapje en drankje na afloop sloten we deze erfgoedcaféreeks mooi af.
De presentaties kan je hier herbekijken.
Contact
Sander Somers
Medewerker erfgoed
erfgoed@igemo.be
+32 15 28 60 22