Erfgoedcafé

Erfgoedcel Rivier&Land wil het brede publiek informeren, betrekken én enthousiasmeren over cultureel erfgoed. Elk erfgoedcafé is het ontmoetingsmoment voor de lokale erfgoedgemeenschap waarbij we zowel professionele spelers als vrijwilligers en geïnteresseerden samenbrengen. De thema’s zijn afgestemd op de noden van het veld en de projecten waar de erfgoedcel rond werkt.

2024

Dit jaar draaien de erfgoedcafés helemaal om digitalisering en alles wat hierbij komt kijken. Steeds meer verenigingen kiezen er namelijk voor om hun collecties te digitaliseren en zo in te zetten op duurzamer behoud en bredere ontsluiting van de collectie, maar ook op vlak van publiekswerking nemen de digitale mogelijkheden toe. Die digitale transformatie brengt echter tal van vragen en uitdagingen met zich mee. Elk café richt zich op één specifieke stap van het digitaliseringsproces, van voorbereiding, over eigenlijke digitalisatie tot (digitale) ontsluiting voor het publiek. Tussendoor plannen we ook een leerrijk plaatsbezoek aan een erfgoedinstelling met een inspirerende digitale werking. Aan het einde van de reeks heb je zo het volledige proces stapsgewijs doorlopen en kan je hiermee zelf aan de slag.

Ontdek via deze link alle informatie die je nodig hebt.

Voorgaande edities

Vrijwilligerswerk versterken: twee lezingen

Vrijwilligers zijn actief in talrijke organisaties, waaronder ook in het cultureel-erfgoedveld. Ze vormen het kloppend hart van deze verenigingen. Corona heeft ervoor gezorgd dat het merendeel van deze organisaties stil lagen. Het blijkt echter moeilijker om de draad opnieuw op te pikken. Hoe creëer je verbinding met je vrijwilligers? Daarnaast blijft het uitermate belangrijk om aantrekkelijk vrijwilligerswerk aan te bieden. Om onze sector te versterken, organiseert erfgoedcel Rivier&Land in samenwerking met partners twee lezingen gegeven door Marianne Cap, freelancer bij VrijwilligerswerkWerkt.

Contact

Linsy Raaffels
Erfgoedcoördinator
erfgoed@igemo.be
+32 15 79 82 12
+32 473 19 26 89

Erfgoedcafé IGEMO