Een wijk-werker is iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is iemand, die wel nog wilt werken, maar (tijdelijk) niet in het gewone arbeidscircuit terecht kan. Wijk-werken is voor deze personen bedoeld als tussenstap om later opnieuw aan de slag te gaan. Ook bijna-gepensioneerden, voor wie een nieuwe job zoeken onvoldoende de moeite is, komen in aanmerking.

Deze week spreken we met Maddy. We ontmoeten haar aan de Berlaarse kleuterschool, waar ze als wijk-werker dagelijks aan de slag is. Drie van haar kleinkinderen zijn ook van de partij. Alvorens deze 4 vrolijke dames een fietstochtje maken, neemt Maddy de tijd voor een interview over haar ervaringen met wijk-werken.

Maddy, hier poserend met drie van haar kleinkinderen, maakt deel uit van wijk-werken Rivierenland.
Maddy, hier poserend met drie van haar kleinkinderen, maakt deel uit van wijk-werken Rivierenland.

Maddy, stel jezelf eens voor…

“Mijn naam is Maddy. Ik ben een trotse mama van 4 en oma van 5. Mijn zesde kleinkind is trouwens onderweg (lacht). Ik ben 58 jaar oud en doe hier aan wijk- werken sinds 2012. Ik vier dit jaar dus mijn tienjarig jubileum!”

Hoe ben je begonnen met wijk-werken?

“Ik ben begonnen met wijk-werken toen mijn moeder ziek werd en, uiteindelijk, stierf. Ik heb toen ruim een jaar voor mijn zussen gezorgd. Mijn tijd om daarnaast nog te gaan werken was beperkt, maar de zin was er wel!

Daarom ben ik begonnen met wijk-werken in lokale scholen in Berlaar. Dit is de tweede school, waarin ik aan de slag ben.”

Wat doe je precies als wijk-werker?

“Ik werk hier elke middag een uur. Ik doe dan het middagtoezicht. Dat wil zeggen dat ik tijdens de middagpauze alles in goede banen leid. Alleszins, dat doe ik samen met 6 andere collega’s. Zij zijn vaste schoolmedewerkers en ik ondersteun hen waar nodig.

Omdat ik intussen toch al 58 lentes tel, kan ik niet langer fysiek zware jobs uitoefenen. Het traject rond wijk-werken omvat heel wat mogelijke taken, maar het persoonlijke contact met de kinderen vind ik enorm leuk. Dit, gecombineerd met de fysiek eerder beperkte belasting van deze rol, hebben me aangezet om te wijk-werken in een school en bv. niet aan tuinonderhoud te doen.”

Wat betekent wijk-werken voor je?

“Veel! Ik krijg dan ook een uitstekende begeleiding via wijk-werken Rivierenland. De persoonlijke band met de coördinatoren is een grote meerwaarde. Ook de relatie met andere wijk-werkers en de 6 vaste schoolmedewerkers is top. Ik kan hier alles vragen. Als er iets is, kan er bovendien steeds over gepraat worden.”

Ook klant worden van wijk-werken?

Je kan gebruik maken van wijk-werken als vzw, als bedrijf of als particulier persoon die wat extra hulp nodig heeft. Een wijkwerker komt je dan helpen met allerhande kleine taken, zoals:

  • Het onderhouden van de tuin
  • Het opruimen van zwerfvuil
  • Schoonmaken
  • Het begeleiden van schoolgaande jeugd (bv. op oversteekplaatsen of in refters)
  • … En nog zoveel meer

Klik op het logo van wijk-werken hieronder voor alle info en de nodige contactgegevens.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.
Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.