Hoppinpunten

Hoppinpunten bieden overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoerswijzen: de eigen fiets, openbaar vervoer, deelauto’s en deelfietsen. Het zijn publieke plaatsen die verschillende diensten bundelen en waar je veilig en comfortabel de overstap kunt maken. Hoppin is een beleidslijn en een branding van de Vlaamse overheid waar IGEMO graag mee zijn schouders onder zet.

De Vervoerregio Mechelen heeft in onze regio de belangrijkste Hoppinpunten vastgelegd in het regionaal mobiliteitsplan. Het gaat meestal om stations of centra waar verschillende buslijnen samenkomen.

IGEMO ondersteunt

IGEMO heeft binnen het luik projectwerking een actie voorgesteld om de lokale en buurtmobipunten kwalitatief en aan een interessante prijs te realiseren. Het is de ambitie om regionaal expertise op te bouwen en uit te wisselen. Daarbij is er ook veel aandacht voor ruimtelijke kwaliteit.

IGEMO ondersteunt en ontzorgt steden en gemeenten bij de inrichting van Hoppinpunten. Dat doen we:

  • Met een uitgebreid aanbod in de aankoopcentrale voor straatmeubilair,
  • Met een kaderopdracht voor ingenieursdiensten,
  • Met diensten op maat van de gemeente.

Aankoopcentrale

De aankoopcentrale is een gezamenlijk initiatief van intercommunales SOLVA, Veneco, DDS, Interwaas en IGEMO met SOLVA als aanbestedende overheid. De steden en gemeenten van die intercommunales kunnen bij de aankoopcentrale het straatmeubilair aankopen voor hun Hoppinpunten: fietsnietjes, bushokjes, overkappingen… Werken met een aankoopcentrale biedt de gemeenten de volgende voordelen:

  • Er is een duidelijke catalogus. Daardoor weten gemeentemedewerkers wat er te krijgen is, welke technische specificaties er gelden (afmetingen…) en hoeveel ze daarvoor moeten budgetteren.
  • Ze kunnen van aantrekkelijke kortingen genieten. De aankoopcentrale koopt in het groot aan, waardoor de steden en gemeenten genieten van interessante prijzen.
  • De aankoopcentrale volgt de regels van de overheidsopdrachten. Dat bespaart steden en gemeenten de administratieve last om telkens zelf de procedure van een overheidsopdracht moeten doorlopen.
  • De aankoopcentrale volgt strenge vereisten op het vlak van toegankelijkheid, communicatie van het beeldmerk Hoppin, veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit van gebruikte materialen.

Zo ontzorgen de intercommunales de deelnemende gemeenten en hopen ze de inrichting van Hoppinpunten te bespoedigen.

De catalogus van de aankoopcentrale is recent uitgebreid met digitale zuilen en lockers waarin stopcontacten verwerkt zijn. Ook is er in de lockers ruimte voorzien voor een fietshelm en/of rugzak. Neem zeker een kijkje op aankoopcentralehoppin.be. Via deze website zijn er eveneens bestelbonnen met de huidige prijzen te verkrijgen.

Studiebureau en landmeter bij de aanleg van Hoppinpunten

Daarnaast is IGEMO ook op zoek gegaan naar een landmeters- en studiebureau. Dat gemeenten kan helpen bij de volgende die komen kijken bij de aanleg van Hoppinpunten:

  • Technisch ontwerp.
  • Werfopvolging.
  • Landmetersdiensten.
  • Veiligheidscoördinatie.

We hebben die dienstverlening gevonden bij Landmeters- en Studiebureau Van Opstal bv uit Puurs-Sint-Amands. Ook hier is de procedure voor overheidsopdrachten doorlopen en kunnen steden en gemeenten genieten van aantrekkelijke uurtarieven. Bovendien is het niet altijd eenvoudig om voor kleine opdrachten een dienstverlener te vinden.

Dienstverlening op maat

Daarnaast staat IGEMO klaar om onder andere het proces van A tot Z te begeleiden, van de eerste schetsen, over communicatie en participatie, juridisch advies bij vergunningen tot en met de aanvraag van subsidies.

Contact

Pieter Dresselaers
Deskundige Mobiliteit
pieter.dresselaers@igemo.be
+32 15 28 65 85
+32 489 69 78 68

Hoppinpunten worden concreet dankzij aankoopcentrale intercommunales cover