Op 11 september 2022 is het Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen, en hét levendige bewijs dat zowel bekend als minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept is dan ook eenvoudig: op de tweede zondag van september stellen honderden erfgoedsites in heel Vlaanderen hun deuren gratis open. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dat in samenwerking met de IOED IGEMO.

Samen met de lokale besturen van deze acht gemeenten, slaat de IOED jaarlijks de handen in elkaar om een regionale programmabrochure uit te brengen. Doorheen deze brochure ontdek je van welke boeiende activiteiten jij op 11 september kan genieten in onze regio!

Ontdek het programma tijdens Open Monumentendag

Binnen de regio Rivierenland vinden heel wat boeiende activiteiten plaats op 11 september 2022. Wat dacht je van een wandelparcours door historische natuurgebieden (Duffel & Putte) en langsheen herbestemde kerken (Lier). Of loop jij ook al helemaal warm van een theatervoorstelling in -én over de geschiedenis van- het lokaal industrieel erfgoed (Bonheiden/Rijmenam)?

Snuister je liever tentoonstellingen af? Dan kan je onder meer terecht op exposities rond baron Pedro Coloma, archeologie en het oude Pudersse (Bornem & Puurs-Sint-Amands). Ook wie eerder wil wegdromen bij heerlijke erfgoed-getinte luisterfragmenten (Willebroek) komt tijdens Open Monumentendag niets te kort. Of ga jij liever ronddwalen in -én genieten van- het prachtige erfgoed van oude schoolgebouwen (Sint-Katelijne-Waver), molens (Liezele), kastelen, abdijen, hoeven, historische druivenserres en kunstenaarswoningen?

In de regio Rivierenland kan het allemaal!
Hier en daar bovendien met een hapje en drankje daarbij.
Bekijk het volledige programma van Open Monumentendag in de regio Rivierenland op onze projectpagina.

Open Monumentendag in regio Rivierenland
Open Monumentendag in de regio Rivierenland.

Duurzaamheid

Het jaarthema van deze 34ste editie van Open Monumentendag is duurzaamheid. Rond dit actuele thema is heel wat te doen binnen de erfgoedsector. Het kan dan ook via verschillende invalshoeken worden benaderd. Denk maar aan herbestemming en restauratie, een duurzame relatie met de omgeving, gemeenschapsvorming of circulariteit.

Wil je hierover graag meer weten? Lees er alles over op de publiekswebsite van Herita!