Het concept wijk-werken is intussen goed ingeburgerd binnen de regio Rivierenland. Via wijk-werken kunnen werkzoekenden hun kennis en vaardigheden trainen en verbeteren. Zo stromen ze door naar een job, die bij hen past. Dit alles gebeurt onder begeleiding van VDAB. IGEMO organiseert wijk-werken binnen Rivierenland.
Organisaties die wijk-werkers inschakelen, halen een economisch en sociaal voordeel uit dit unieke samenwerkingsverband.

Veerle in actie tijdens het wijk-werken in het Stadskantoor van Lier
Pasgeborene in het gezin of ben je een nieuwe inwoner van Lier? Dan ontvang je een fijn geboortegeschenk of informatiezakje van de stad, met liefde samengesteld door wijk-werker Veerle Brawers.

Wijk-werker Veerle en departementshoofd externe communicatie van de stad Lier Ingrid aan het woord.

Wat hieronder volgt, is een boeiend interview met 2 voorstanders van de dienst wijk-werken. Veerle Brawers en Ingrid Sillis heten de dames in kwestie. Veerle is wijk-werker voor de stad Lier. Ingrid is departementshoofd externe communicatie van de stad Lier en opdrachtgever van Veerle. Beide dames schuiven aan tafel voor een hartelijk en coronaproof dubbelinterview.

Hoe ben je als organisatie met wijk-werken in contact gekomen?

Ingrid: “We waren jaren geleden als team externe communicatie op zoek naar ondersteuning bij specifieke taken. Het ging dan o.a. over de organisatie van recepties en het huis-aan-huis verspreiden van infoberichten bij inwoners. Zo kwamen we terecht bij het PWA (plaatselijk werkgelegenheidsagentschap). Dat is later overgegaan in de wijk-werking.”

En jij, Veerle? Hoe ben je bij de wijk-werking terechtgekomen?

Veerle: “Voor ik begon met wijk-werken was ik een paar jaar aan de slag bij een boekhandel. Daar deed ik voornamelijk de kassa. Op een gegeven moment is die winkel door faillissement moeten sluiten. Door samenloop van allerlei omstandigheden kon ik niet meer aan de slag gaan in het gewone arbeidscircuit. Bij VDAB hebben ze mij toen het PWA-werk aangeraden, wat nu het wijk-werken is. Ze stelden daar taken voor, die ik wel wilde en kon doen, zoals flyers uitdelen in de lokale buurten.

Later vroegen andere stadsdiensten of ik ook opdrachten kon uitvoeren via het wijk-werken nadat ze, via mondelinge reclame, te weten waren gekomen wat ik deed. Als het werk mij interesseerde en paste binnen mijn capaciteiten, dan greep ik elke kans met plezier en ‘goesting’ aan om nieuwe werkervaringen op te doen.”

Welke taken voert een wijk-werker allemaal uit?

Ingrid: “Er zijn bij ons 2 wijk-werkers, die regelmatig opdrachten voor ons uitvoeren. Zij ondersteunen ons voor uiteenlopende taken. Eén van de belangrijkste taken is het huis-aan-huis brengen van bewonerscommunicatie, zoals informatieberichten wanneer een straat wordt afgesloten omwille van werken. Veerle helpt ons ook met het klaarmaken van de geboortegeschenken en zakjes met informatie voor nieuwe inwoners. In functie van corona werd ze eveneens als ‘steward’ ingezet tijdens de zaterdagmarkt. In niet-coronatijd wordt Veerle ook ingeschakeld bij stadsrecepties of ontvangstmomenten voor nieuwe inwoners.”

Veerle: “Ik was op zoek naar opdrachten, waarbij rekening gehouden werd met mijn drempels. De taken, die ik mag uitvoeren voor de stad Lier, passen perfect binnen mijn mogelijkheden. Ik voer ze dan ook zeer graag uit.”

Hoe verloopt de relatie tussen jullie?

Ingrid: “De samenwerking met de wijk-werkers verloopt zeer vlot en professioneel. Wijk-werkers van hun kant geven ook aan trots te zijn, om op deze manier hun steentje bij te dragen aan de organisatie. We kunnen op hen rekenen en hen vertrouwen.”

Veerle: “Ik merk dat er een wederzijdse connectie is tussen mij en mijn opdrachtgevers. Deze is gaandeweg gegroeid. Doe je je job goed, correct, zelfstandig en op tijd, dan krijg je goede feedback, vertrouwen en respect terug in de plaats.”

Wat is de sociale impact van het wijk-werken voor u en de organisatie?

Ingrid: “Als lokale overheid zijn we blij dat we zulke tewerkstelling kunnen ondersteunen. De wijk-werkers staan in onze organisatie met verschillende collega’s in contact, afhankelijk van de opdrachten. Op deze manier komen zij –vanuit hun inschakeling als wijk-werker- in een reële werkomgeving terecht en kunnen zij zo de nodige ervaring opdoen, die hen helpt bij de her-activatie op de arbeidsmarkt.”

Veerle: “De opdrachten binnen het wijk-werken zijn zeer afwisselend. Dit geeft me de kans om bij te leren. Zo ontdek ik, tijdens het flyeren, buurten en straatnamen, waar ik nog nooit eerder van gehoord heb!”

Wat is de administratieve impact van het wijk-werken?

Ingrid: “Gewerkte uren kan je onmiddellijk online ingeven. Het vraagt een beetje opvolgingswerk, maar, eens dit geïntegreerd is in je werking, valt dit allemaal best wel mee.”

Veerle: “Het administratieve gedeelte valt voor de wijk-werker zelf ook goed mee, zeker nu cheques digitaal worden verwerkt door de organisaties zelf. Ik moet enkel nog het prestatieformulier invullen en doorsturen. Ik kan ook altijd terecht bij mijn bemiddelaar wijk-werken met administratieve vragen of praktische opmerkingen.”

Veerle in actie tijdens het wijk-werken in het Stadskantoor van Lier
Veerle Brawers is wijk-werker bij de stad Lier. Ze ondersteunt er o.a. de administratie van de Stadsdienst.

Raad je andere werkzoekenden of organisaties wijk-werken aan?

Veerle: “Ik raad het vast en zeker aan voor mensen, die in een moeilijke situatie zitten, die opnieuw moeten opstarten, maar wel willen werken. Je komt in aanraking met verschillende werksituaties en je ontwikkelt vertrouwen in jezelf.

Het is bovendien fijn dat je zelf je opdrachten kan kiezen. De opdrachtgever staat je ook goed bij. Bij wijk-werken kan je dingen uitproberen en zien of het je ligt of niet. Wanneer het je niet goed ligt, kan je steeds in gesprek gaan met je bemiddelaar en je opdrachtgever. Zo kan je uitzoeken waarom het je niet ligt en of daaraan iets te doen valt. Sommige taken binnen het wijk-werken geven je ook de stimulans om, met je opgedane ervaring, opnieuw naar de arbeidsmarkt te trekken.”

Ingrid: “Zeker en vast. Naast extra handen bij een aantal taken, draag je zo, als organisatie, ook een ‘sociale rol’ uit. Je biedt mensen perspectief.”

Wat was tot nu toe je mooiste ervaring met wijk-werken?

Ingrid: “Dat de wijk-werkers altijd paraat staan. We moeten maar een mailtje sturen of een telefoontje doen, uitleggen hoe belangrijk of dringend een taak is en ze schieten ons te hulp. Ook last-minute. Ze zijn echt een geruststelling om op terug te kunnen vallen, vooral bij bijvoorbeeld dringende bewonerscommunicatie.”

Wijk-werkers zijn echt een geruststelling om op te kunnen terugvallen, vooral bij bijvoorbeeld dringende bewonerscommunicatie.”
Ingrid Sillis, departementshoofd externe communicatie stad Lier en gebruiker van de wijk-werking

Veerle: “De momenten met de collega’s. Het is een plezier om te gaan werken, telkens opnieuw.”

Welke ervaringen neem je absoluut mee richting de toekomst?

Veerle: “Je wordt sterker door de ervaringen, die je opdoet tijdens het wijk-werken. Het is heel afwisselend werk met verschillende opdrachtgevers. Het geeft je de kans een netwerk uit te bouwen en je communicatieve vaardigheden te trainen. Het geeft je ook zelfvertrouwen: je durft vragen stellen, problemen aankaarten en grenzen stellen.

Dankzij het traject van wijk-werken ontdekte ik ook dat je niet per se aan de slag moet met de diploma’s, die je hebt behaald. Werkgeluk gaat voor. Je komt door het wijk-werken immers in aanraking met een diversiteit aan opdrachten buiten het reguliere aanbod op de arbeidsmarkt, die rekening houden met ieders talenten, drempels en vaardigheden. Zo ontdek je nieuwe talenten en interesses en doe je ervaring op, die je kan helpen bij de her-activatie op de reguliere arbeidsmarkt.

Daarom ben ik blij dat wijk-werken bestaat. Zonder de mogelijkheid tot wijk-werken zouden veel mensen heel ongelukkig zijn en niet weten waartoe ze allemaal in staat zijn.”

“Zonder de mogelijkheid tot wijk-werken zouden veel mensen heel ongelukkig zijn en niet weten waartoe ze allemaal in staat zijn.”
Veerle Brawers, wijk-werker bij de stad Lier.

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou of jouw organisatie?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?

Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?

Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Voetnoot: Alle fotomateriaal is gemaakt met respect voor de geldende coronamaatregelen.