Een wijk-werker is iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is iemand, die wel nog wilt werken, maar (tijdelijk) niet in het gewone arbeidscircuit terecht kan. Wijk-werken is voor deze personen bedoeld als tussenstap om later opnieuw aan de slag te gaan. Ook bijna-gepensioneerden, voor wie een nieuwe job zoeken onvoldoende de moeite is, komen in aanmerking.

Deze week spreken we met Werner van de Wegen in de Thomas More Hogeschool in Lier, één van zijn werkplekjes, voor een gesprek over Werners ervaringen met wijk-werken.

Binnen wijk-werken doet Werner sinds 3 jaar aan groenonderhoud.
Binnen wijk-werken doet Werner sinds 3 jaar aan groenonderhoud.

Werner, stel jezelf eens voor…

“Ik ben Werner van de Wegen. Ik ben 59 jaar en ik wijk-werk sinds een drietal jaar.”

Wat doe je precies als wijk-werker?

“Hier op school doe ik vooral groenonderhoud: het gras maaien, struiken snoeien, onkruid verwijderen, … Naast het wijk-werken op deze school werk ik ook in 2 andere tuinen. Zo kom ik maandelijks aan 4 uur wijk-werken.

Omdat ik al 3 jaar in dezelfde tuinen werk, heb ik een band opgebouwd met de eigenaars en met andere betrokken wijk-werkers. Ik heb die mensen echt leren kennen. Voor mij persoonlijk is dat een pak leuker dan telkens heen en weer gestuurd te worden. Het is ook praktisch gezien handig: na enkele bezoeken weet je waar alles staat en wat je precies moet doen.

Eén van de tuinen is bijvoorbeeld een gigantische tuin die in het begin helemaal overwoekerd was. Ik heb die dan, samen met de eigenaar, stukje bij beetje opgeruimd. Ondertussen is dat echt een mooi resultaat geworden. Kortom: het is leuk om je eigen vooruitgang te zien.”

Hoe ben je begonnen met wijk-werken?

“Ik ben vroeger een paar keer kort werkloos geweest. Ik heb toen ook aan wijk-werken gedaan. Daarna werkte ik 11 jaar lang in een opvang voor jongeren van 19 tot 24 jaar. Die opvang is intussen gesloten.

Ik heb problemen met mijn evenwicht, waardoor ik het moeilijk heb om voltijds te werken. Gewoon thuis zitten vond ik echter geen optie. Wijk-werken bleek én blijkt een goede oplossing. Op deze manier kan ik toch nog actief bezig zijn.”

Wat betekent wijk-werken voor je?

“Meteen nadat ik moest stoppen met werken, viel ik in een zwart gat. Ik had niets meer te doen en dat viel me bijzonder zwaar. Toen ik vervolgens in het traject van wijk-werken rolde, had ik opnieuw een nut. Dat was een heel positieve ervaring voor mij. Noem het gerust een openbaring!

Mijn begeleiders en opdrachtgevers binnen wijk-werken houden rekening met mij. Omdat ik problemen heb met mijn evenwicht, hebben ze mij een werkpost in de buurt gegeven, op wandelafstand van waar ik woon. Ik word dus perfect begeleid.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Ik ben nog 20 maanden verwijderd van mijn vervroegd pensioen. Ik ben van plan om dit traject te blijven volgen gedurende die periode.

Het neemt een stuk stress weg dat ik op deze leeftijd niet meer op zoek moet naar een nieuwe job. Ik ben dan ook zeer tevreden over het bestaan van wijk-werken.”

Binnen wijk-werken doet Werner sinds 3 jaar aan groenonderhoud.
Binnen wijk-werken doet Werner sinds 3 jaar aan groenonderhoud.

Ook klant worden van wijk-werken?

Je kan gebruik maken van wijk-werken als vzw, als bedrijf of als particulier persoon die wat extra hulp nodig heeft. Een wijkwerker komt je dan helpen met allerhande kleine taken, zoals:

  • Het onderhouden van de tuin
  • Het opruimen van zwerfvuil
  • Schoonmaken
  • Het begeleiden van schoolgaande jeugd (bv. op oversteekplaatsen of in refters)
  • … En nog zoveel meer

Klik op het logo van wijk-werken hieronder voor alle info en de nodige contactgegevens.

Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.
Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.