Een wijk-werker is iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is iemand, die wel nog wilt werken, maar (tijdelijk) niet in het gewone arbeidscircuit terecht kan. Wijk-werken is voor deze personen bedoeld als tussenstap om later opnieuw aan de slag te gaan. Ook bijna-gepensioneerden voor wie een nieuwe job zoeken onrealistisch is, komen in aanmerking.

We spreken over wijk-werken met Brigitte*. Ze begon met wijk-werken omdat haar vorige job, na een werkongeval, fysiek te zwaar werd.

Brigitte, stel jezelf eens voor…

“Ik ben 60 jaar, moeder van twee kinderen en sinds kort ook oma. (Dit vertelt ze trots terwijl ze een foto van haar kleinkind laat zien.) Ik doe sinds de Coronapandemie aan wijk-werken op een lagere school in Lier. Daarvoor werkte ik in een supermarkt. Deze job moest ik na een werkongeval echter opgeven. Ik scheurde mijn schouderspier, waardoor mijn takenpakket fysiek te zwaar werd.”

Wat betekent wijk-werken voor je?

“Het begin van de Coronaperiode was voor mij extra moeilijk. Eerst moest ik thuisblijven door een werkongeval, vervolgens door COVID-19. Toen ik aangemeld werd als wijk- werker, hield de organisatie achter deze dienstverlening rekening met mijn fysieke toestand. Omdat ik geen fysiek zware jobs kon uitoefenen, kreeg ik een job in een kleuterschool. Ik mocht daar aan de slag als toezichthoudster op de speelplaats.

Dit was echt een droomjob, aangezien ik mijn eigen kinderen niet meer kon zien omwille van Corona. Door het wijk-werken voelde ik me een pak minder alleen. Het gaf me een doel én een gevoel van samenzijn.

Ik hou ervan om mensen te helpen en het is altijd mijn droom geweest om relatietherapeute te worden. Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in psychologie, maar dankzij het wijk- werken besefte ik dat dit echt mijn droom was.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Onlangs heb ik me ingeschreven voor een opleiding tot relatietherapeute in het volwassenenonderwijs. Ik heb er erg veel zin in. Ik kan niet wachten om te starten!”

Wat zou je veranderen aan wijk-werken?

“Zelf doe ik al enkele jaren aan wijk-werken, maar heel wat andere wijk-werkers mogen dit maar één jaar doen. Dat vind ik spijtig, aangezien een overgangsperiode van een jaar relatief kort is. In sommige gevallen te kort in feite. Ook voor mensen die wijk-werken oppikken als overgang op hun pensioen is dit niet zo praktisch.

Algemeen genomen ben ik echter wel heel erg tevreden over deze werking. Ik ben persoonlijk enorm blij en dankbaar dat zoiets als wijk-werken bestaat!”

*Brigitte wenste anoniem te getuigen in dit interview. Daarom brengen we haar niet in beeld, noch vernoemen we haar familienaam.

Ook nood aan een wijk-werker?

Je kan gebruik maken van wijk-werken als vzw, als bedrijf of als particulier persoon die wat extra hulp nodig heeft. Een wijkwerker komt je dan helpen met allerhande kleine taken, zoals:

  • Het onderhouden van de tuin
  • Het opruimen van zwerfvuil
  • Schoonmaken
  • Het begeleiden van schoolgaande jeugd (bv. op oversteekplaatsen of in refters)
  • … En nog zoveel meer

Klik op het logo van wijk-werken hieronder voor alle info en de nodige contactgegevens.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.
Wijk-werken maakt deel uit van het Europese project ENSURE.