Organiseer je een event of sportkamp en heb je handen tekort, bvb. door de quarantainemaatregelen? Raken de uren in je planning niet helemaal ingevuld? Geen nood, wijk-werken Rivierenland biedt de oplossing. Het doet dat bovendien het hele jaar door.

Een hele zomervakantie lang zetten we elke woensdag een wijk-werker letterlijk en figuurlijk in het zonnetje. Zonder hem of haar zou het leven van heel wat Rivierenlanders er immers helemaal anders uitzien.

Deze week maken we kennis met Ronny. Hij is geen wijk-werker, maar wel een wijk-werkbemiddelaar, net zoals Piroska vorige week. In zijn rol neemt Ronny heel wat wijk-werkers onder zijn hoede.

Ronny is bemiddelaar voor wijk-werken Rivierenland. Hij begeleidt wijk-werkers zowel op persoonlijk als op administratief vlak.
Ronny is bemiddelaar voor wijk-werken Rivierenland. Hij begeleidt wijk-werkers zowel op persoonlijk als op administratief vlak.

Wie?

“Hallo, ik heet Ronny Vanherck”.

Wat?

“Ik ben wijk-werkbemiddelaar bij de VDAB. Ik begon als bemiddelaar in het PWA-systeem en ben er al vele jaren dag in, dag uit voor mijn wijk-werkers!

Het belangrijkste aan wijk-werken: de maandelijkse opvolggesprekken. Wanneer wijk-werkers hun prestatieformulier komen ophalen voor een nieuwe maand vraag ik steeds hoe het met hun gaat. Indien ze mijn hulp nodig hebben, help ik graag met dingen. Dit kan o.a. gaan om het juist invullen van hun prestaties. Ik ondersteun ook graag bij persoonlijke problemen, indien ze daarmee zouden kampen.

Ik vind het belangrijk dat zowel de wijk-werkers als de VDAB goede contacten hebben met de gebruikers van deze dienstverlening. Om te garanderen dat wijk-werkers zich goed voelen in hun rol, doen we om de zes maanden evaluatiegesprekken.

Wat ik eveneens hoog in het vaandel draag, is het ondersteunen van de wijk-werkers wanneer ze opnieuw doorstromen naar de arbeidsmarkt. Wijk-werken is mijn inziens één van de beste activeringsmiddelen, die de VDAB aanbiedt.”

Waarom wijk-werken?

“Wat mij het meeste aanspreekt aan deze job is de afwisseling tussen fysiek contact en administratie. Het is perfect in balans voor mij.

Wanneer ik de gelegenheid kreeg om als wijk-werkbemiddelaar te starten wou ik dit zeker niet links laten liggen! Het gevoel dat ik mensen kon helpen sprak mij enorm aan. Het is dan ook altijd leuk om te zien wanneer wijk-werkers appreciatie tonen voor bijvoorbeeld de opleidingen, die wij voor hen organiseren.”

Wanneer?

“Maandag t.e.m. vrijdag.”

Waar?

“De regio Puurs-Sint-Amands en Bornem, ook wel gekend als Klein-Brabant.”

Wijk-werken Rivierenland: iets voor jou(w organisatie)?

IGEMO ondersteunt wijk-werken binnen de gehele regio Rivierenland. Het gaat dan om de volgende 12 gemeenten en steden: Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Heist-op-den-Berg, Lier, Mechelen, Nijlen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek.

Zelf wijk-werker worden?
Wie in aanmerking komt als wijk-werker, wordt bepaald door OCMW of VDAB. Ontdek er meer over op onze website.

Een wijk-werker inschakelen?
Meer weten over wijk-werken binnen jouw gemeente? Alle info voor gebruikers van deze dienst vind je op onze website.

Als organisator van wijk-werken Rivierenland, is IGEMO partner in het Europese project ENSURE.

Het logo van wijk-werken Rivierenland.
Wijk-werken Rivierenland maakt deel uit van het Europese project ENSURE.