De Archeologiedagen komen eraan op 20, 21 en 22 mei. Een weekend lang kan je vanop de eerste rij kennismaken met het verleden onder je voeten. De Archeologiedagen vormen dan ook, naast Erfgoeddag en Open Monumentendag, één van de jaarlijkse vaste waarden op de erfgoedkalender.

Ook de regio Rivierenland pronkt tijdens de Archeologiedagen met haar rijke archeologische vondsten en kennis. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dit i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Deze week nemen we je als voorsmaakje graag mee naar Bornem en Puurs-Sint-Amands.

Meer weten over de Archeologiedagen in de regio Rivierenland?
Klik hier om een kijkje te nemen in onze programmabrochure!
In deze brochure gaan we uitgebreid in op de leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten in onze streek.

Ga mee op archeologische verkenning in Bornem en Puurs-Sint-Amands

Tijdens de Archeologiedagen staat onder meer de regio Klein-Brabant centraal. Deze regio is gesitueerd op de overgang van de zand- naar de zandleemstreek. Bovendien bevindt ze zich op het kantelpunt tussen verschillende tradities. Toch bleef de regio tot ver in de 20ste eeuw een blinde vlek op het vlak van archeologie. De uitvoering van wetenschappelijk archeologisch onderzoek startte immers pas in de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Sindsdien waren er tientallen archeologische onderzoeken, die aantonen dat de regio een rijk archeologisch verleden kent.

De Archeologiedagen in beeld.
Archeologen aan het werk in Klein-Brabant.
© All-Archeo bv

Wat te doen tijdens de Archeologiedagen?

Doorheen de tentoonstelling “De mens in het Klein-Brabantse landschap” wordt een algemeen archeologisch beeld van de regio geschetst. Bovendien worden verschillende vondsten uit de regio belicht. Tijdens de tentoonstelling maak je zo onder meer kennis met de archeologische opgravingen ter hoogte van de Lichter in Puurs. Maar ook de vondsten gelinkt aan de Rijksweg in Bornem worden in de kijker gezet. De tentoonstelling overspant de periode vanaf de steentijd tot en met de moderne tijd. Naast sites uit de Romeinse tijd en een middeleeuwse motte, gaat er ook aandacht naar crashsites uit de Tweede Wereldoorlog.

Waar kan je terecht tijdens de Archeologiedagen?

De bovenstaande tentoonstelling is te bewonderen in de Sint-Margarethakerk te Wintam.

Adres: Eduard De Blockstraat 2, 2880 Wintam (Bornem)
Openingsuren: Zaterdag 21 mei en zondag 22 mei van 13.30u tot 17.30u.

Meer info? Vragen?

Stuur dan een mailtje naar Genootschap Sint-Margaretha Wintam via genootschap.sint.margaretha@gmail.com.

Andere bijdrages

Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Lier.
Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Willebroek.