De Archeologiedagen komen eraan op 20, 21 en 22 mei. Een weekend lang kan je vanop de eerste rij kennismaken met het verleden onder je voeten. De Archeologiedagen vormen dan ook, naast Erfgoeddag en Open Monumentendag, één van de jaarlijkse vaste waarden op de erfgoedkalender.

Ook de regio Rivierenland pronkt tijdens de Archeologiedagen met haar rijke archeologische vondsten en kennis. Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dit i.s.m. met de IOED IGEMO.

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Kortom: het is een lokaal aanspreekpunt, evenals een kennis- en expertisecentrum.

Deze week nemen we je als voorsmaakje graag mee naar Lier.

Meer weten over de Archeologiedagen in de regio Rivierenland?
Klik hier om een kijkje te nemen in onze programmabrochure!
In deze brochure gaan we uitgebreid in op de leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten in onze streek.

Ga mee op archeologische verkenning in Lier

De afgelopen jaren vond er heel wat archeologisch onderzoek plaats in Lier. Elk van deze onderzoeken bracht, letterlijk en figuurlijk, unieke bevindingen aan de oppervlakte. Vondsten op Sion dateren bijvoorbeeld terug tot de Steentijd, het oudste tijdvak van de menselijke geschiedenis. Opgravingen op de site Ringenhof getuigen dan weer van de Romeinse periode. Het blootgelegde grafveld aan de Ros Beiaardstraat is op zijn beurt te situeren rond het einde van de 16de eeuw en het archeologisch onderzoek op de Normaalschoolsite doorkruist alle tijdsperiodes van de stichting van Lier tot de sluiting van de Normaalschool in 2012. Elk van deze projecten licht zo een tipje van de sluier van de Lierse geschiedenis op.

De Normaalschool in Lier verwelkomt geïnteresseerden tijdens de Archeologiedagen.
Opgravingen Normaalschool – site Lier.
© IOED IGEMO, 2021

Wat te doen tijdens de Archeologiedagen?

Tijdens de Archeologiedagen slaan Stad Lier, IOED IGEMO en Stadsmuseum Lier de handen in elkaar met enkele archeologen, die de afgelopen jaren actief waren in Lier. Samen legden zij de vondsten en verhalen van de opgravingen in de stad naast elkaar. Ontdek zelf hoe de verschillende puzzelstukjes in elkaar vallen tijdens een unieke, tijdelijke tentoonstelling. Hoe ontwikkelde de stad zich? Waarin dreven de Schapenkoppen handel? Hoe leefden onze Lierse voorouders in elk tijdvak van de geschiedenis? Je komt het allemaal te weten tijdens de Archeologiedagen!

Waar kan je terecht tijdens de Archeologiedagen?

De tentoonstelling is te bewonderen in het gebouw van de Oefenschool op de Normaalschoolsite te Lier.

Adres: Ingang langs de werf op het Kluizeplein, 2500 Lier.
Openingsuren: Zaterdag 21 mei en zondag 22 mei, van 13u tot 17u.

Meer info? Vragen?

Stuur dan een mailtje naar de IOED IGEMO via linsy.raaffels@igemo.be.

Andere bijdrages

Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Bornem en Puurs-Sint-Amands.
Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Willebroek.