Archeologiedagen 2022

Vaste waarde voor jong en oud

Tijdens de Archeologiedagen op 20, 21 en 22 mei kan je kennismaken met het verleden onder je voeten. De Archeologiedagen vormen, naast Erfgoeddag en Open Monumentendag, één van de jaarlijkse vaste waarden op de erfgoedkalender. Droomde jij er als kind ook van om archeoloog te zijn? Dan zijn de Archeologiedagen dé perfecte gelegenheid om een weekend lang onze omgeving te bewonderen door de ogen van een archeoloog!

Archeologie spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Opgravingen maken ons nieuwsgierig, omdat ze een unieke blik werpen op ons verleden. Ze doen ons vragen stellen. Hoe leefde men vroeger? Hoe zag een typische woning eruit? Welk vee stond te grazen in de weide en welke groenten verbouwde men zelf? Duik tijdens de Archeologiedagen in het verleden van jouw stad of gemeente en maak kennis met de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten.

Programma regio Rivierenland

Onze grond zit vol met verhalen, die verteld willen worden. Archeologie helpt om deze verhalen letterlijk aan de oppervlakte te brengen. Het recept: één weekend per jaar zetten honderden (lokale) organisatoren in heel Vlaanderen hun archeologieprojecten gratis in de kijker. Zo kan je op bezoek gaan tijdens archeologische opgravingen, kom je meer te weten over de talrijke vondsten via tentoonstellingen of lezingen en kan je in gesprek gaan met archeologen. De gemeenten Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek doen dit i.s.m. met de IOED IGEMO*.

Ben je benieuwd wat er in jouw omgeving te ontdekken valt? Ontdek het volledige programma in Vlaanderen voor 2022 op de website van Archeologiedagen.

Of, beter nog, neem een kijkje in onze speciale brochure voor de regio Rivierenland.

Je kan eveneens door onze speciale bijdrages bladeren:
Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Lier.
Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Bornem en Puurs-Sint-Amands.

Klik hier voor een bijdrage over de Archeologiedagen in Willebroek.

*IOED IGEMO

Sinds 2016 is IGEMO erkend als IOED. Een IOED of Intergemeentelijke Onroerende Erfgoed Dienst heeft als doel om onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Het is een lokaal aanspreekpunt en een kennis- en expertisecentrum.

Contact

Linsy Raaffels
Projectmedewerker erfgoed
linsy.raaffels@igemo.be
+32 15 79 82 12
+32 473 19 26 89

IGEMO - Archeologiedagen IOED