Flexbus Klein-Brabant
De Flexbus Klein-Brabant was een proefproject van De Lijn, Bornem, Puurs-Sint-Amands en IGEMO om belbussen meer flexibel te maken. Het liep van september 2019 tot en met februari 2020. Het systeem van de Flexbus werd gunstig geëvalueerd en de werkwijze is intussen grotendeels overgenomen in de reguliere werking van De Lijn.
Voordelen van de Flexbus
- Vlotte verplaatsing tussen alle deelgemeenten van Klein-Brabant
- Boeken kan max. 30 dagen en min. 1 dag op voorhand online en tot 30 minuten op voorhand per telefoon
- Rolstoelen kunnen gemakkelijk mee op de bus
- Er zijn meer dan 244 Flexbushaltes in Klein-Brabant
- De normale tarieven van De Lijn zijn van toepassing
Waarom een Flexbus?
Net als vele andere landelijke regio’s, zijn inwoners van Klein-Brabant vaak toegewezen op de wagen. Door de huidige belbus meer flexibel te laten rijden, wil het project mensen aansporen om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Het grootste verschil met de belbus is dat de Flexbus makkelijker te boeken is. Dit kan niet enkel telefonisch, maar ook via een webapplicatie van De Lijn. Passagiers kunnen tot 30 minuten op voorhand hun reis reserveren. Vroeger was dit twee uur. Het blijft echter aangewezen om tijdig te boeken. De Flexbus rijdt namelijk volgens het first come, first served principe. Wie eerst reserveert, is dus zeker van zijn of haar plaatsje.
Anticiperen op de toekomst
Tijdens de komende jaren zal het openbaar vervoer in Vlaanderen heel wat veranderingen ondergaan. De nieuwe visie van de Vlaamse overheid –basisbereikbaarheid– zal dan immers in werking treden. Belangrijke maatschappelijke locaties, zoals bedrijventerreinen, scholen, ziekenhuizen en winkelcentra zullen beter bereikbaar worden gemaakt voor de reiziger. Proefprojecten zoals de Flexbus Klein-Brabant zijn van groot belang om deze visie te toetsen aan de realiteit.
Contact
Tijs Veyt
Projectmanager
tijs.veyt@igemo.be
+32 15 28 50 51
+32 484 45 12 54