Flexbus Klein-Brabant

De Flexbus Klein-Brabant is een proefproject van De Lijn, Bornem, Puurs-Sint-Amands en IGEMO om belbussen meer flexibel te maken. Biedt de trein of een vaste lijn geen of slechts gedeeltelijk oplossing voor een verplaatsing? Dan kunnen reizigers beroep doen op de Flexbus.

Voordelen van de Flexbus

  • Vlotte verplaatsing tussen alle deelgemeenten van Klein-Brabant
  • Boeken kan max. 30 dagen en min. 1 dag op voorhand online en tot 30 minuten op voorhand per telefoon
  • Rolstoelen kunnen gemakkelijk mee op de bus
  • Er zijn meer dan 244 Flexbushaltes in Klein-Brabant
  • De normale tarieven van De Lijn zijn van toepassing

Waarom een Flexbus?

Net als vele andere landelijke regio’s, zijn inwoners van Klein-Brabant vaak toegewezen op de wagen. Door de huidige belbus meer flexibel te laten rijden, wil het project mensen aansporen om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Het grootste verschil met de belbus is dat de Flexbus makkelijker te boeken is. Vanaf 2 september kan dit niet enkel telefonisch, maar ook via een webapplicatie van De Lijn. Passagiers kunnen tot 30 minuten op voorhand hun reis reserveren. Vroeger was dit twee uur. Het blijft echter aangewezen om tijdig te boeken. De Flexbus rijdt namelijk volgens het first come, first served principe. Wie eerst reserveert, is zeker van zijn plaatsje.

Anticiperen op de toekomst

In 2020 zal het openbaar vervoer in Vlaanderen heel wat verandering ondergaan. De nieuwe visie van de Vlaamse overheid – basisbereikbaarheid – zal dan in werking treden. Belangrijke maatschappelijke locaties, zoals bedrijventerreinen, scholen, ziekenhuizen en winkelcentra zullen optimaal bereikbaar worden gemaakt voor de reiziger. Proefprojecten zoals de Flexbus Klein-Brabant zijn van groot belang om deze visie te toetsen aan de realiteit.

Flexbus Klein-Brabant