Elke vrijdag sluit IGEMO de week af met een unieke getuigenis van WO II. De afgelopen vier weken kwamen verhalen uit Bonheiden, Bornem, Duffel en Lier aan bod. De getuigenissen uit Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijne-Waver en Willebroek volgen de komende weken.
Je kan alle verhalen lezen en bekijken op de website.
Wereldoorlog II als rode draad
In opdracht van IGEMO gingen vier studenten van Thomas More op zoek naar verborgen erfgoedverhalen in onze regio. Al snel kwam WO II als rode draad naar boven. “Binnen enkele jaren zullen er geen levende getuigen meer zijn van WO II. De oorlog drukte zijn stempel op heel wat families in onze regio. Daarom vonden we het belangrijk om dit als thema naar voren te brengen in dit project”, aldus Marlies, Clara, Harte en Dorien.
Ontroerend erfgoed
De vaak ontroerende verhalen missen hun effect niet op sociale media. Zuster Noëlla uit Bonheiden vond een oud dagboek in de archieven van het Imelda ziekenhuis. Het dagboek documenteert in detail hoe zieken op de vlucht moesten voor de bombardementen.
Walter Verstraeten uit Bornem schreef het boek ‘Vleugels boven Klein-Brabant’. Hij belicht het verhaal van een Amerikaanse gevechtspiloot die neerstort boven Hingene. De zoektocht naar de piloot bezorgde hem het avontuur van zijn leven: zijn boek werd verfilmd.
De 94-jarige Clementine uit Duffel vertelt met trots over haar acties bij het verzet. Ze was toen vijftien en naar eigen zeggen een ‘echte vaderlandse’.
Jules Callaerts (93) blikt terug op zijn leven aan het front: “Er is een keer een kogel door mijn helm gevlogen, vlak boven mijn hoofd”. Jules kijkt met een dubbel gevoel terug naar de oorlog. Ondanks de verschrikkingen, kijkt hij met een blij gevoel terug naar zijn tijd als soldaat.
Tradities en verhalen als hoeksteen van de samenleving
Om roerend en immaterieel erfgoed te beschermen en te bewaren, willen IGEMO en enkele gemeenten de culturele erfgoedcel ‘Rivier&Land’ oprichten. De gemeenten Bornem, Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Sint-Katelijne-Waver en Duffel dienden hiervoor in april een dossier in bij de Vlaamse overheid.
Vandaag tellen Vlaanderen en Brussel 22 culturele erfgoedcellen. Als kunststad beschikt Mechelen over zo’n erfgoedcel, maar voorts is er in onze regio een blinde vlek.
Waar de IOED zich richt op onroerend erfgoed (gebouwen, landschappen en archeologie) focust de culturele erfgoedcel zich op roerend en immaterieel erfgoed. Roerend erfgoed betekent alles wat je kan vastnemen en verplaatsen, zoals schilderijen, beeldhouwwerken of gebruiksvoorwerpen. Immaterieel erfgoed gaat over de kennis, gewoonten en praktijken die we willen koesteren en bewaren in onze samenleving, zoals deze oorlogsverhalen.
In oktober 2020 weten we of het ingediende dossier is goedgekeurd. Dan kan de culturele erfgoedcel officieel van start.
Meer info: www.igemo.be/erfgoed