PTA

Een goede organisatie is de basis voor een kwalitatieve woning. Daarbinnen kan de bewoner eigen keuzes maken. Op die manier laat de woning verschillende levensstijlen en -fasen toe. De woning wordt tot de essentie herleid a.d.h.v. zeven principes:

  1. Circulatie wordt compact en functioneel georganiseerd en houdt de mogelijkheid open om direct, of na verloop van tijd, een derde bouwlaag te voorzien.
  2. De relaties tussen boven en beneden en tussen binnen en buiten zijn moduleerbaar. Ze geven de vrijheid aan de bewoners de graad van openheid, zowel intern als naar de omgeving toe, te bepalen.
  3. De positie van de keuken bepaalt niet waar de eettafel en zitruimte moeten komen. De tafel binnen of buiten dekken duurt +/- even lang.
  4. De organisatie van de technieken met één leidingkoker, een technische ruimte en een berging, geeft vrijheid voor de plaatsing en het ontwerp van de badkamer, keuken, wasruimte, … in bouwfase maar ook op lange termijn.
  5. De combinatie van klassieke massiefbouw (gebouwschil) en zwevende vloer op houten roostering (verdiepingsvloer) is een budgetvriendelijke optie die akoestische en energetische voordelen combineert met aanpasbaarheid op lange termijn.
  6. Het gepersonaliseerd gevelconcept volgt het idee van de plannen en speelt in op specifieke wensen (raamopeningen, gevelmateriaal, compositie …) van de bewoners waardoor iedere woning een unieke uitstraling krijgt.
  7. Het compact volume laat toe een zeer budgetvriendelijke ben-woning (bijna-energie neutraal) te realiseren met eenvoudige en gebruiksvriendelijke installaties.

Ontwerp

Over de architect

Working within the human context.

Het is al lang niet meer zo dat de grootste gezinnen de grootste woningen bewonen. Woonkeuze wordt door heel wat factoren bepaald: deeltijds thuiswerk, een eigen praktijk, hobby’s, … Ook kapitaalkracht bepaalt al lang niet meer waar gezinnen wonen. In steden kiezen middenklasse gezinnen bewust voor de ‘moeilijkere’ buurten. Kapitaalkrachtige koppels op pensioen ruilen de villa voor een appartement, dicht bij culturele en recreatieve voorzieningen. Het is dus niet (meer) zo dat een gezin met 3 kinderen een 4-slaapkamerwoning koopt. Iedereen heeft zijn specifieke woonwensen die zich moeilijk in categorieën laten gieten en bovendien variëren in de tijd.

PTA speelt in op de snel evoluerende noden en wensen door projecten te realiseren met een grote vrijheidsgraad in bouwfase en flexibiliteit op lange termijn. In elk project is de belangrijkste ambitie van PTA om bij te dragen aan de Joie de vivre van de toekomstige gebruikers, na oplevering… maar ook 30 jaar later.

Contact

PTArchitecten bvba
Zwart Paardstraat 15
1080 Brussel

info@ptarchitecten.be
www.ptarchitecten.be

02 290 50 55